6 Şubat 2025

İstanbul Magazin: Güncel Haberler ve Magazin Dünyası

Ekonomi, spor, teknoloji ve magazin dünyasından İstanbul’un nabzını tutan en güncel haberler burada!

Suriye’ye dönenler pişman oldu, yeniden Türkiye’ye gelmeyi düşünüyorlar (Reuters)

8 Aralık 2024 tarihinde Suriye'de yaşanan iktidar değişimiyle birlikte Türkiye'deki bazı Suriyeliler ülkesine geri dönüş kararı almıştı. Açıklanan son verilere göre dönenlerin sayısı 70 binin üzerine çıkarken, Suriyeliler umduklarını bulamadı. Reuters, çok sayıda Suriyelinin dönüş kararı nedeniyle pişman olduğunu ve Türkiye'deki yaşamını özlediğini belirtti.

 Beşşar Esad’ın devrilmesinin ardından Türkiye’deki on binlerce Suriyeli, yıllar sonra ülkesine dönme kararı aldı. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı son verilere göre dönenlerin sayısı 70 bini aşarken, çok sayıda Suriyeli büyük umutla döndüğü ülkesinde pişmanlık yaşıyor. 

UMUTLAR PİŞMANLIĞA DÖNÜŞTÜ 

Reuters, Suriyelilerin büyük umutlarla döndüğü yolculuğun daha şimdiden pişmanlığa dönüştüğünü belirterek, Türkiye’den ayrılan sığınmacıların büyük bir özlem duyduğunu öne sürdü. 

Türkiye’den memleketine dönenler arasında yer alan Ahmed el-Şeyh’in heyecanı, yaklaşık 13 yıl süren savaşın ardından Suriye’deki zorlu yaşam koşulları karşısında büyük bir hayal kırıklığına dönüştü. Ahmed el-Şeyh, Esad’ın devrilmesinden kısa bir süre sonra Türkiye’den Suriyeye döndü ve  Gönüllü dönüş belgesini imzalayarak ailesiyle birlikte Türkiye’ye geri dönme haklarından vazgeçti.

Türkiye Mülteci Derneği, Ahmed el-Şeyh gibi birçok kişinin savaştan harap olmuş bir ülkedeki yaşamın gerçekleri karşısında hayal kırıklığına uğradığını söylüyor.

“Beklentilerimin ötesinde olan bu felaket durum karşısında şok oldum” ifadelerini kullanan 35 yaşındaki Şeyh, Türkiye’ye kaçtıktan sekiz yıl sonra Halep’e döndüğünü ancak suyun ve elektriğin sık sık kesildiğini ve internet iletişiminin neredeyse hiç olmadığını söyledi.

BAZI AİLELER TÜRKİYE’YE GERİ DÖNMEK İSTİYOR

Türkiye Mülteciler Derneği Sosyal Hizmetler Müdürü Kadri Güngör, “Esad rejiminin devrilmesinden sonra mültecilerin çoğu ilk başta geri dönmeyi heyecanla bekliyordu ancak bu heyecan zamanla azaldı” dedi ve eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği gibi şikayetleri dile getirdi.

“Bazı aileler pişmanlık duyuyor ve geri dönmek istiyor,” dedi. Güngör, “Türkiye’deki yaşam koşullarını Suriye ile karşılaştırdıklarında, Türkiye’nin onlara daha fazla fırsat sunduğunu kabul edebiliriz” açıklamasında bulunurken, gönüllü geri dönüşlerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.